Vlastní CNC (0) – Počáteční Neúspěch

Vzhledem k mým zájmům v modelařině a výpočetní technice bylo jen otázkou času, kdy mě přestane bavit vyřezávat díly ručně a pokusím se o pořízení vlastní CNC frézky.

S modelařinou je spjato hodně práce s pilkou při vyřezávání různých konstrukčních částí budoucího stroje. Ať už se jedná o žebra křídel, či přepážky trupu, musí být řez velmi přesný. Každá odchylka už v řádech desetin milimetru je znát. Proto samotné vyřezávání zabere poměrně velkou část času při stavbě modelu. A asi nebudu sám komu po vyřezání třicátého úplně stejného žebra už pomalu padá pilka z ruky. Hodil by se tedy stroj, který to udělá za mě, CNC frézka. Jenže ceny nejlevnějších se pohybují v řádech desetitisíců. Napadla mě tedy myšlenka, zda by to se nedalo dosáhnout podobného výsledku s trochou práce doma za zlomek ceny.

První pokus o fyzickou realizaci nastal ještě na střední škole. Zdaleka jsem však přecenil svoje dosavadní vědomosti a zkušenosti, což samozřejmě vedlo ke konečné nepoužitelnosti stroje. Pokud se nyní podívám zpět musím uznat, že bylo špatně zvoleno nebo navrženo snad úplně všechno. Jako odstrašující příklad zde uvedu několik informací o této první verzi CNC frézky.

1st cnc

Mechanická konstrukce byla navržena naprosto neadekvátně a ani přes dodatečné úpravy neodváděla svou práci. Příliš malá tuhost, velké vůle a velké tření pod zátěží byly problémy, které by samy o sobě znemožnily reální použití. Ke špatné konstrukci však bylo třeba přidat také příliš slabé krokové motory a málo účinné budiče. I v případě dobré mechanické konstrukce by tak projekt selhal na pohonech os. Posledním hřebíkem do rakve bylo rozhodnutí vytvořit vlastní řídicí software na straně PC a vlastní řídicí hardware na straně stroje, což bylo už zcela mimo moje schopnosti. Byť první výsledky kreslení na papír vypadaly slibně, jakékoliv pokusy o frézování dopadaly neslavně. Po čase jsem si uvědomil, že CNC frézka v takovéto podobě nemůže uspokojivě fungovat a projekt jsem na několik let opustil.


Moje Cesta Světem MCU
Moje Letectvo